top of page

Afstudeeropdracht

Het laatste jaar bestond uit twee onderdelen. Het schrijven van een scriptie (afstudeeropdracht) en een stage van 20 weken. Ik heb ervoor gekozen om eerst mijn scriptie te schrijven en daarna stage te gaan lopen. 

Ik heb mijn afstudeeropdracht gemaakt bij Het Centrum voor Smaakonderzoek (CSO) in Wageningen. De hoofdvraag luidde als volgt:

Wat is de impact van verschillende keuzes, die gemaakt moeten worden bij sensorisch onderzoek, op het gegeven eindcijfer van het consumentenpanel?

 

Tijdens het proces van het schrijven van mijn scriptie heb ik een aantal dingen geleerd.

- Het is beter om zelf met een opdracht te komen bij een opdrachtgever dan hen zelf een onderwerp te laten verzinnen.
Voordat ik aan mijn  scriptie begon had ik nog geen idee wat het onderwerp precies moest zijn. Ik ben gaan nadenken wat ik allemaal leuk vond tijdens de opleiding en heb toen besloten iets met sensorsch onderzoek te willen. Hierna ben ik in contact gekomen met Wessel van het CSO, waarna ik bij hun mijn afstudeeropdracht mocht gaan doen. Ik heb aan hun gelaten wat zij graag voor onderzoek wilden hebben, maar dit bleek achteraf niet heel handig. Na een aantal gesprekken hadden we een goede opzet, maar in de eerste paar weken kwamen er steeds meer dingen bij en heb ik steeds meer dingen moeten aanpassen of vergroten. Nadat ik dit op school besproken had, heb ik besloten meer eigen initiatief te nemen en zelf te bepalen wat ik precies wil gaan doen. Gelukkig reageerde het CSO hier goed op, maar heeft het me wel veel tijd gekost. Ik heb dus geleerd om meer initiatief te tonen en mijn eigen mening te geven wanneer dit nodig is. Ik merkte dat ik toen veel sneller kon werken en een fijner gevoel kreeg bij mijn opdracht.

- Zelf om duidelijke hulp en feedback vragen wanneer dat nodig is.

Tijdens het maken van mijn afstudeeropdracht vond ik het heel belangrijk dat mijn opdrachtgever tevreden was. Hierdoor vond ik hun mening en feedback heel belangrijk. Hierdoor kwam ik op een gegeven moment een beetje met hen en school in de knoop. De school en ik vonden mijn stukken goed, terwijl het CSO steeds feedback bleef geven en dingen wilde aanpassen. Hierdoor heb ik geleerd de touwtjes meer zelf in handen te nemen en mijn eigen beslissingen te maken. Voordat ik naar het CSO toe ging heb ik via de mail contact gehad over wat de bedoeling van mijn bezoek is en hoelang dit gaat duren. Hierdoor werden de gesprekken en het geven van feedback beter benut wat ik toen als heel fijn heb ervaren. 

- Wat het werken bij een bedrijf dat sensorisch onderzoek doet inhoudt.

Tijdens deze periode heb ik ook gelijk een kijkje mogen nemen in de werkzaamheden van het bedrijf. Hierbij heb ik gezien hoe de testen uitgevoerd worden, hoe de voorbereidingen worden gedaan en hoe de resultaten verwerkt worden. Hierbij heb ik kunnen zien wat het werken als sensorisch onderzoeker inhoudt. Ik vond het voor deze periode een leuke ervaring, maar ik zou dit niet als baan willen doen. Hiervoor vind ik het iets te eenzijdig en niet leuk genoeg.

Tijdens dit half jaar heb ik de beroepsrol van Onderzoeker op meerdere punten kunnen verbeteren. Ik heb een onderzoeksverslag geschreven waarbij ik heb geleerd hoe ik dit kan beschrijven en hoe ik een goed onderzoek uit moet voeren. Verder heb ik bij het CSO meegekeken en geholpen bij het doen van onderzoeken en het uitwerken hiervan. Hierdoor heb ik mijn kennis en vaardigheden op het gebied van sensorisch onderzoek vergroot. 

De link naar de opleiding was hierin vrij duidelijk. Ik werd heel goed begeleid bij het schrijven vanuit school door middel van groepsbijeenkomsten en colleges. Ook heeft het geholpen dat je vanaf jaar 1 al oefent met het schrijven van een onderzoeksverslag. Hierbij ga je in de loop van de opleiding steeds een stapje verder, waardoor het maken van deze afstudeeropdracht een stuk makkelijker en duidelijker was.

Door hieronder op de knop te klikken kunt u mijn afstudeeropdracht lezen.

Ik vond het schrijven van de scriptie een leuke, maar ook zware en stressvolle periode. Op het laatste moment is er nog veel van mij gevraagd om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Zowel mijn opdrachtgever als mijn docentbegeleider waren tevreden met het resultaat. Uiteindelijk stond ik zelf ook achter mijn verslag en is het met een 6 beoordeeld.

© 2015 Elisa de Lange. Proudly created with Wix.com

bottom of page